dimarts, 26 de gener del 2016

Diada del Soldat Català


Martí Marcó.jpg
Martí Marcó i Bardella, mesos abans de la seva mort
Avui, dimarts 26 de gener, es commemora l'assassinat del nacionalista Martí Marcó i Bardella (1959-1979) a mans de la polícia espanyola.
En Martí, era un jove mecànic del Raval de Barcelona, actiu militant per la llengua i la cultura del nostre país i compromès en la lluita clandestina antifranquista, durant els anys de transició. Membre de les JERC (Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya) i del Consell Executiu d'Esquerra Republicana, va passar a les files d'Estat Català (el partit històric fundat per Francesc Macià).
Des d'allí, Martí, va entrar en contacte amb el moviment independentista combatiu, i el 1977 abandonà l'Estat Català, per militar a l'Exèrcit d'Alliberament Català (EAC), grupuscle del futur Exèrcit Popular Obrer Català (EPOCA), que convé no confondre amb Terra Lliure.

Aquell 26 de gener del '79, l'automòbil amb el què circulava per Barcelona, junt amb dos ocupants més, fou metrallat per la polícia per no aturar-se en un control muntat en una cruïla.

Ferit pels trets de la Policia, va ser abandonat, malferit i agonitzant, pels seus dos companys, qui el van deixar dessagnant-se a l'interior del vehicle. Auxiliat per transeünts i automobilistes, que van veure el cotxe abandonat i amb les portes obertes enmig de la via, va ser traslladat a un hospital, on, malgrat les cures, va morir poc després a l'Hospital Clínic.

Las etiquetas más populares para esta imagen incluyen: catalunya, independence, politica, fight y freedom

L'efemèride, a més, té la virtud d'aglutinar en un sol dia tres dates significatives: per una banda es celebra:
  • la victòria de les tropes catalanes i franceses el 1641 a la Guerra dels Segadors, en la batalla de Montjuïc,
  • l'annexió de Catalunya a França per part de Napoleó el 1812
  • l'entrada de les tropes franquistes l'any 1939
  • la mort del jove militant de Terra Lliure, Martí Marcó, a mans de la policia espanyola.
Per tot plegat, en els darrers anys s'organitzen activitats commemoratives i es reclama que la data tingui un lloc destacat en el calendari reivindicatiu dels Països Catalans.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada